Meetinstrumenten: sleutel tot effectief bezoekersmanagement
In het toeristische werkveld beschikken we tegenwoordig over een ongekende hoeveelheid meetinstrumenten en data. Deze tools bieden de mogelijkheid om bezoekersstromen effectief te monitoren en te beheren, vooral wanneer bewegingen van groepen mensen voorspelbaar worden. Tijdens de coronapandemie werden deze meetinstrumenten versneld ontwikkeld. Ook nu zijn ze nog steeds actueel en essentieel, in een tijd waarin balans tussen toerisme en leefbaarheid steeds belangrijker wordt.

Up-to-date vergelijking van meetinstrumenten
De uitbraak van het coronavirus heeft een grote rol gespeeld in de versnelde ontwikkeling van instrumenten voor bezoekersmanagement. Waar deze tools aanvankelijk werden ingezet om drukte en besmettingsrisico’s te beperken, zijn ze vervolgens doorontwikkeld voor bredere toepassingen. Daarom is de publicatie waarin meetinstrumenten voor bezoekersmanagement worden vergeleken, inmiddels uitgebreid en geactualiseerd. Deze vergelijking biedt inzichten in welke instrumenten het beste aansluiten bij verschillende behoeften en situaties.
De uitgebreide publicatie (versie 2, december 2021) biedt een overzicht van de meest recente en effectieve tools voor bezoekersmanagement. Deze vergelijking helpt organisaties bij het maken van een weloverwogen keuze.
Overzicht landelijke databronnen
Voor effectief bezoekersmanagement is toegang tot landelijke databronnen cruciaal. De Landelijke Data Alliantie (LDA) heeft een uitgebreid overzicht samengesteld van deze bronnen. Deze databronnen bieden waardevolle inzichten die gebruikt kunnen worden voor beleidsvorming en operationele beslissingen.
Wat zijn deze bronnen? Bekijk het overzicht met een analyse per databron
Voorspelmodellen voor toerismedrukte
Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in bezoekersmanagement is het gebruik van voorspelmodellen. Het Data & Development Lab (DDL) heeft onderzocht hoe toekomstige bezoekersstromen nauwkeuriger kunnen worden voorspeld. Deze modellen maken gebruik van historische data en geavanceerde algoritmes, en kunnen bijdragen aan een proactieve aanpak bij druktemanagement.
Lees meer over de uitkomsten van dit project
Praktijkvoorbeeld: Druktemeter Breda
Een goed voorbeeld van een concreet meetinstrument is de druktemeter van de gemeente Breda. Dit instrument helpt bezoekers en inwoners real-time inzicht te geven in de drukte op verschillende locaties. Gedragsbureau Duwtje heeft de gemeente geadviseerd over de optimale inzet van dit middel, met als doel gedragsverandering en betere spreiding van bezoekersstromen te realiseren.
Lees het advies over het gebruik van de druktemeter
Ondersteuning bij bezoekersmanagement
NBTC biedt ondersteuning bij bezoekersmanagement door het delen van data-inzichten en onderzoeken en door de ontsluiting van praktijkvoorbeelden. Overheden, toeristische organisaties en bedrijven kunnen gebruikmaken van deze tools en inzichten en zo een evenwichtige en duurzame aanpak realiseren, die zowel bezoekers als bewoners ten goede komt.