Foto: © Ernst Wagensveld
Programma's

Cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed is van groot belang voor de bewoners en bezoekers van ons land. Door het verbinden van verleden, heden en toekomst houden we ons cultureel erfgoed actueel en relevant. Toerisme en recreatie kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Bezoekers dragen immers niet alleen bij aan de regionale economie, maar ook aan het in stand houden van cultureel erfgoed in de lokale gemeenschap. En niet te vergeten: het versterkt inwonerstrots. Goed beleefbaar cultureel erfgoed verrijkt dus bezoekers én bewoners.

Daarom helpen we regio’s en aanbieders hun cultureel erfgoed beter beleefbaar, bezoekbaar en bekend te maken. In het programma Cultureel erfgoed werkt NBTC samen met partners aan versterking en zichtbaarheid van het aanbod in Nederland.

Voor wie/met wie?

  • DMO’s/CMO’s 
  • Erfgoedlocaties, zoals musea 
  • UNESCO Werelderfgoed 
  • Ministerie van OCW 
  • Beleidsmakers bij gemeenten en provincies 
  • Kennisinstellingen 
  • Museumvereniging  
  • Art Alliantie

Onze activiteiten

  1.  Samenwerkingsverbanden initiëren en begeleiden.
  2. Kennis en inzichten uitwisselen via (inspiratie)sessies, stappenplannen en toolkits.
  3. Helpen het cultuuraanbod te versterken op plekken waar dit wenselijk is.
  4. Erfgoedlocaties helpen bij de implementatie van Perspectief 2030 met een integrale aanpak.
  5. Zichtbaarheid van cultureel erfgoed vergroten via inspirerende verhalen, PR en content.  

Wat we willen bereiken

  • Cultureel erfgoed in heel Nederland is beter beleefbaar, boekbaar en zichtbaar, en zorgt voor meer waardevol bezoek in de regio.

Digitale Belevingen

Digitale belevingen zijn een van de nieuwe ontwikkelingen in de sector en kunnen helpen bij het ontwikkelen van goed aanbod en het versterken van waardevol bezoek in jouw stad of regio.

Lees meer op onze pagina Digitale Belevingen.


Art Alliantie

Ook al neemt het aantal bezoekers bij musea weer toe, op het niveau van vóór de coronacrisis zijn we nog niet.De Nederlandse bezoeker weer terugkrijgen in musea is dan ook een van de doelen van de Art Alliantie: een samenwerking tussen NBTC en diverse Nederlandse musea op het gebied van kennisuitwisseling, afstemmen van activiteiten en ondersteuning bij promotie. Hierbij kun je denken aan bekende én minder bekende musea die de handen ineenslaan. Het doel van de alliantie is door samenwerking musea te verbinden, te versterken en de zichtbaarheid te vergroten zodat de (buitenlandse) bezoeker aan de hand van kunst plekken door heel Nederland ontdekt.

Een bezoeker van het Vermeer Centrum in Delft bekijkt een replica van 'Meisje met de Parel'

Hanzesteden

Vier mensen lopen door een straatje in het Bergkwartier in Deventer.

2023 is voor de Hanzesteden een bijzonder jaar: het Hanzejaar. Een jaar waarin extra betekenis wordt gegeven aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. De activiteiten die worden georganiseerd rondom het Hanzejaar zullen we terug laten komen in de doelgroepencampagnes (Hanzejaar campagne) en Pers & PR.
Vanaf 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn 3 grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: het Hanze Escape Event, 24 uur Hanze en Kleur de Hanze. Daarnaast organiseren de steden gezamenlijk meer dan 100 activiteiten. Het volledige programma vind je hier.

Lees ook meer over deze verhaallijn in onze contenthub.


Van Gogh

In 2023 besteden Marketing Drenthe, VisitBrabant, Van Gogh Brabant, Van Gogh Drenthe en NBTC aandacht aan Vincent van Gogh, een van de beroemdste schilders van Nederland. Precies 140 jaar geleden arriveerde Van Gogh in Drenthe en vestigde hij zich enkele maanden later in Nuenen. Samen met Van Gogh Europe partners vieren we dit jaar ook de 170e geboortedag van Van Gogh.

Ons doel is om het culturele aanbod van deze provincies te verbinden met het landschap dat Van Gogh zo inspireerde. Samen ontdekken we de plaatsen die Van Gogh in Nederland heeft aangedaan en de werken die hij in deze vroege periode heeft geschilderd.

Dat gebeurt met een aantal activiteiten:

  • Een breed aanbod van activiteiten in Drenthe en Brabant.
  • De viering van het 50-jarige bestaan van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
  • De heropening van de grootschalige verbouwing van het Van Gogh Village Museum in Nuenen in mei.
  • De opening van het verbouwde Van Gogh Huis Drenthe in Amsterdam in de zomer.
  • De opening van het vernieuwde Van Gogh Huis in het najaar.

Lees ook meer over deze verhaallijn in onze contenthub.


UNESCO

NBTC wil het verhaal van UNESCO onder de aandacht brengen bij onze nationale en internationale doelgroepen. Dit doen we samen met onze partners. Op dit moment zijn er 13 werelderfgoederen in Koninkrijk der Nederlanden, waarvan 12 in Nederland en 1 in Curaçao. Lang niet alle UNESCO locaties zijn bij bezoekers bekend. Daarom geven we daar dit jaar extra aandacht aan met een aantal activiteiten:

  • Elke maand staan we in onze contenthub stil bij UNESCO Werelderfgoed dat Nederland zo bijzonder maakt.
  • Sinds september hebben we er een nieuw werelderfgoed bij: het huis van wolkammer Eise Eisinga!
Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd en sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed

Meedoen?

Wil je het cultureel aanbod van jouw bestemming ook beter beleefbaar maken? Of op een andere manier samen met ons aan de slag met dit onderwerp? Neem contact op met Roger Strijland.