Landelijk gebied
Met aandacht voor ‘Landelijk Gebied’ stimuleren we bij NBTC ‘slow tourism’. Door dit deel van Nederland beter bereikbaar, beleefbaar en zichtbaar te maken, geven we het de aandacht die het verdient. Zo maken we het landelijk gebied aantrekkelijk voor bezoekers die bewust reizen met aandacht voor omgeving, lokale cultuur, duurzaamheid en kleinschaligheid.
Samen met partners richten we ons op het ontwikkelen en delen van kennis. En op aanbod dat we toegankelijk en beter beleefbaar maken. Ook ontwikkelen we nieuw aanbod in het landelijk gebied.
Daarnaast bekijken we met stakeholders hoe we de toegevoegde waarde van de vrijetijdseconomie en het belang van bezoekers een plek kunnen geven in de diverse ontwikkelingen en programma’s die nu spelen in het landelijk gebied. Dit doen we onder de noemer “Duurzaam beleefbaar landschap”.
Zo hebben we een verkenning gedaan naar de kansen voor agrotoerisme en zijn we een landelijke werkgroep gestart waarin we met verschillende partijen uit het agrarisch domein werken aan een duurzaam beleefbaar landschap. Ook de ontwikkeling van streekproducten en routenetwerken spelen hierbij een belangrijke rol.
Voor wie/met wie?
- Beleidsmakers bij landelijke overheden, provincies en gemeenten;
- natuurorganisaties, zoals terreinbeherende organisaties;
- DMO’s (destinatiemanagement-organisaties);
- brancheorganisaties;
- kennisinstellingen.
Wat willen we bereiken?
- Een verblijf in het landelijk gebied is aantrekkelijk voor bewuste bezoekers: bedrijven willen hier graag in investeren en voor bewoners is het prettig wonen in het landelijk gebied.
- Samenwerken met landelijke partijen zoals het ministerie van LVVN, LTO Nederland en de WUR om de agrarische en toeristische sectoren beter te verbinden en zo gezamenlijk bij te dragen aan de uitdagingen in het landelijk gebied.
Onze activiteiten
We werken aan diverse thema's:
Duurzaam Beleefbaar Landschap
Een duurzaam beleefbaar landschap is een aantrekkelijk landschap voor bewoners en bezoekers, waarmee men zich verbonden voelt; een duurzaam ontwikkeld landschap om in balans met de natuurlijke en sociale omgeving te recreëren, te ontdekken en te ontspannen.
Agenda Natuurinclusief
Vanuit NBTC zijn we vertegenwoordigd in de Agenda Natuurinclusief. Hierin werken we samen met partners aan het versterken van de natuur, overal in Nederland. Het vrijetijdsdomein is één van de negen domeinen.
Agrotoerisme
Agrotoerisme is bij bezoekers in opkomst en ook de maatschappelijke opgaven bieden kansen voor de ontwikkeling van regio’s en gebieden in Nederland. Welke concrete ontwikkelingen, vragen, wensen en behoeftes zijn er nu als het gaat om agrotoerisme?
NBTC heeft een eerste verkenning gedaan en is een landelijke samenwerking gestart.
Streekproducten
Er is steeds meer interesse bij de consument voor gezond en duurzaam geproduceerd eten. Regionale en lokale (streek)producten die met vakmanschap en op duurzame wijze worden geproduceerd zijn goed voor het milieu én voor de lokale economie, zorgen voor een beter begrip van onze buurt en creëren sociale, lokale en regionale verbinding.
Infrastructuur voor wandelen, fietsen en varen
Samen creëren we een aantrekkelijk, bereikbaar én toegankelijk landelijk gebied. We verzamelen goede voorbeelden, verbinden diverse stakeholders. Door aantrekkelijke routes te faciliteren, zorgen we voor een goede verbinding tussen stad en land. Zo maken we het voor bezoekers makkelijker om in én naar de natuur te komen. Zo maken we het voor bezoekers makkelijker om in én naar de natuur te komen.
Meedoen?
Wil je ook aan de slag met het beleefbaar, bereikbaar en zichtbaar maken van het landelijk gebied? Of op een andere manier samen aan de slag met dit onderwerp? Neem contact op met Anne-li, zie bovenstaande contactgegevens.