Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt

#onderzoeksrapport #praktijkvoorbeeld #vergelijking

De aanwezigheid van bezoekers en hun activiteiten hebben impact op een bestemming. Bewonersprofijt verwijst naar het deel van die impact dat positief uitpakt voor bewoners – bijvoorbeeld via werkgelegenheid of voorzieningen. Maar hoe meet je dat profijt op een manier die past bij jouw bestemming? De wegwijzer helpt bij het kiezen van een meetmethode die aansluit bij jouw lokale situatie. Zo werk je doelgericht aan beleid dat bijdraagt aan een leefbare en aantrekkelijke omgeving. Voor bewoners én bezoekers.

Thijs de Groot
contactpersoon
Thijs de Groot Programmamanager Destination Development Stuur een e-mail

Waarom bewonersprofijt meten?

Toerisme raakt bewoners. Soms positief – via economische kansen of behoud van cultureel erfgoed – en soms negatief, bijvoorbeeld door drukte of prijsstijgingen. Door bewonersprofijt goed te meten, krijg je inzicht in wat er leeft en waar kansen of knelpunten liggen. Dit helpt om keuzes te onderbouwen en beleid te ontwikkelen passend bij de lokale context én bij de leefomgeving van bewoners.

De Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt is ontwikkeld voor beleidsmakers die op zoek zijn naar een passende meetaanpak. De publicatie beschrijft verschillende methodes, schetst wanneer welke methode geschikt is, en biedt inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Zo maak je als gemeente, provincie of andere beleidsorganisatie onderbouwde keuzes die aansluiten bij jouw doelen en mogelijkheden.

Gericht sturen op positieve impact

Bewonersprofijt is niet hetzelfde als draagvlak of betrokkenheid, maar kan er wel aan bijdragen. Wanneer bewoners positief effect ervaren van toerisme, staan ze vaker open voor toeristische ontwikkelingen in hun omgeving. Met deze wegwijzer willen we beleidsmakers ondersteunen om het gesprek met bewoners te versterken én om beter te sturen op maatschappelijke meerwaarde. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendig gastvrijheidsdomein.

Deze uitgave is een samenwerking tussen NBTC en CELTH, in samenwerking met Hotelschool The Hague en Eilandmarketing Schouwen-Duiveland. De afgelopen jaren werkten sectorgenoten, kennisinstellingen en beleidsmakers samen in een Koplopersgroep Bewonersprofijt om bewonersprofijt beter te definiëren en meetbaar te maken. Dit leidde eerder al tot een praktisch werkmodel met best practices en tips. In aansluiting op de onderzoeksagenda Agenda Bewuste Bestemmingen van CELTH is het afgelopen jaar verdiepend onderzoek uitgevoerd naar methoden om de beleefde impact van toerisme in kaart te brengen. Dit gebeurde in drie fasen: een literatuurstudie, interviews met experts en een praktijktoets in de gemeente Schouwen-Duiveland. De combinatie van deze fasen leverde waardevolle inzichten op over het begrip bewonersprofijt, de keuze van meetmethoden en hun toepassing in de praktijk. In deze publicatie worden alle inzichten samengebracht.

Ontdek meer!

Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt

Wil je alle meetmethoden én voorbeelden bekijken? Bekijk de inzichten uit de publicatie en maak je keuze voor een meetmethode die past bij jouw situatie.

Download de wegwijzer
Cover Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt
Lees meer over:

Lusten en lasten in balans