Bewonersprofijt: de duurzame weg uit de drukte
Thema: Bewonersprofijt
Toerisme groeit en blijft voorlopig groeien, we weten het allemaal. Het internationaal bezoek neemt toe, dus de toeristische behoefte groeit. En er zijn steeds meer bewoners, dus ook de recreatiebehoefte groeit. Tegelijkertijd blijft de beschikbare ruimte gelijk. Of minder zelfs, door andere actuele transities. Zie hier de belangrijkste componenten van toenemende bezoekersdruk op locaties in Nederland.
Yvonne Cornax is lid van de Koplopergroep Bewonersprofijt en in het dagelijks leven marketingstrateeg bij Marketing Drenthe. Zij zegt: “De verwachtingen spreken voor zich: de urgentie van focus op welzijn is groot. Als sector namen we met Perspectief 2030 onze verantwoordelijkheid en we hebben inmiddels heel wat te brengen. Bewonersprofijt komt hierin steeds meer centraal te staan, als méér dan een oplossing. Vanuit het besef dat we een bestemming maken met z’n allen, dus ínclusief bewoners, is het meer een beweging. Als koplopergroep geven we hier zoveel mogelijk vorm en inhoud aan.”
Een concept dat tot de verbeelding spreekt
Anne-Li Schydlowski, als projectmanager vanuit NBTC betrokken bij de koplopergroep, bevestigt dit. Zij schetst de ontwikkeling in korte tijd: “Bewonersprofijt is een fenomeen dat tot de verbeelding spreekt, als een belofte voor beleidsmakers die het welzijn van hun bestemming serieus nemen. Maar bij de oprichting van de koplopergroep in 2020 waren er nog veel vragen.”
Bezoek dat daadwerkelijk iets bréngt
Aanvankelijk was de Koplopergroep Bewonersprofijt vooral bezig met een vertaling van theorie naar praktijk. “We wilden mogelijke interventies zo snel mogelijk delen”, zegt Anne-Li. “Maar we hadden er niet meteen grip op. Dit kwam onder meer door de inhoudelijke benadering. We waren eerst op zoek naar manieren voor vergroting van het draagvlak. Gaandeweg werd de insteek vergroting van profijt. Kort gezegd: We streven er niet zozeer naar dat bewoners oké zijn met toerisme in hun omgeving, maar dat zij ervaren dat toerisme hen daadwerkelijk iets bréngt.”
De driehoek
Ecologie, economie en maatschappelijk domein
“Een mooie samenleving heeft alles in balans”, gaat Yvonne verder. “Als je dit punt bereikt, zijn recreatie en toerisme in een gezond evenwicht op een bestemming.” Ze vervolgt: “In een samenleving die op spanning staat zie ik recreatie en toerisme dan ook als mogelijke redder. Want onze sector is heel goed in het combineren van alle opgaven rondom bewoners, natuur, cultuur en economie. Weinig sectoren zitten zó op die driehoek van ecologie, economie en maatschappelijk domein als wij.”
Om te besluiten: “Met bewonersprofijt als beweging eigenen wij ons een duurzame positie toe, die houvast en richting geeft bij alles wat er in de toekomst nog op ons afkomt.”