‘Bestendige bestemmingen’: het gesprek over klimaatadaptatie aanjagen
Thema: Bestemmingsontwikkeling
Bestendige bestemmingen belicht de mogelijke impact van klimaatverandering op toerisme en recreatie in Nederland. Met uitgewerkte scenario’s voor de Zeeuwse kust, de Amsterdamse binnenstad en het Limburgse Heuvelland is de publicatie een eerste aanzet om het gesprek over klimaatadaptatie op gang te brengen.
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor toerisme en recreatie. Hittegolven, bosbranden en waterschaarste raken geliefde toeristische bestemmingen in Europa, maar ook dichter bij huis, in Nederland, ervaren we al de gevolgen van het veranderende klimaat. De toeristische sector zal zich moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit.
Bestendige bestemmingen is een gezamenlijke uitgave van NBTC, Wageningen Universiteit en CELTH. De tekst en aansprekende interactieve visualisaties schetsen de impact van klimaatverandering op toerisme en recreatie. Met die schetsen in de hand kunnen we met elkaar in gesprek: hoe kunnen overheden, ondernemers, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties samenwerken om klaar te zijn voor de toekomst?
KNMI-’23-klimaatscenario’s
De schetsen zijn gemaakt op basis van bestaande kennis uit de wetenschappelijke literatuur en de ’23-klimaatscenario’s van het KNMI. Deze scenario’s brengen de bandbreedtes in kaart van hoe klimaatverandering Nederland raakt. Daarbij gaat het KNMI uit van twee belangrijke factoren:
- de mate waarin de wereld in staat is de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.
- de mate waarin het klimaat natter wordt.
Het combineren van deze factoren leidt tot vier scenario’s, feitelijk de onder- en bovengrenzen van hoe het klimaat in Nederland verandert en nog gaat veranderen.
De scenario’s toegepast op drie regio’s
Voor deze eerste verkenning hebben we gekozen voor de Zeeuwse kust, de Amsterdamse binnenstad en het Limburgse Heuvelland. Vanzelfsprekend verschilt de exacte impact per locatie.
Zeeland
Aan de Zeeuwse kust, een geliefde strandbestemming, lijkt klimaatverandering in eerste instantie voordelen te bieden door een toename van het aantal stranddagen. Toch brengt de stijgende zeespiegel risico’s met zich mee, zoals kusterosie en stormschade. Ook de beschikbaarheid van drinkwater komt onder druk te staan door droge zomers en toenemende verzilting. Dit vraagt om innovatieve maatregelen zoals zandsuppletie of efficiënter watergebruik door ondernemers.
Amsterdam
In Amsterdam, waar jaarlijks miljoenen toeristen verblijven, speelt het hitte-eilandeffect een grote rol. Klimaatverandering leidt tot meer hittegolven, die in een stedelijke omgeving extra intens voelen. Tegelijkertijd nemen de risico’s op extreme regenval en wateroverlast toe. De stad zet daarom in op vergroening, wateropvang en het creëren van koele plekken.
Limburg
Het Limburgse Heuvelland profiteert van gunstiger weer voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen, maar de regio heeft ook te maken met extremen. Zo ondervond Valkenburg in 2021 zware overstromingen door hevige regenval, een risico dat in de toekomst alleen maar toeneemt. De provincie werkt daarom aan robuuste waterbuffers en strategieën om periodes van droogte en overvloedig water beter op te vangen.
Samenwerken moet
De publicatie benadrukt dat samenwerken essentieel is om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken. Toeristische bestemmingen moeten nu al anticiperen op de veranderingen die zich in de komende decennia zullen voltrekken.
Bestendige bestemmingen is een eerste houvast om gezamenlijk in actie te komen en toerisme in Nederland weerbaar te maken tegen de klimaatuitdagingen van morgen.
Meer weten?
Bekijk de hele publicatie! Klik ook op de interactieve illustraties voor een visuele vertaling van de tekst. [Deze interactieve PDF werkt het best in je PDF-reader]
Download de volledige publicatie