Mondriaan to Dutch Design 2017

-

1.062 keer bekeken

[2017] Mondriaan to Dutch Design

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl leeft de laatste 25 jaar voort in Dutch Design. Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. Mondriaan tot Dutch Design wordt gedurende heel 2017 gevierd met tal van grote en kleine tentoonstellingen op verschillende locaties in Nederland. Duik in Den Haag in ’s werelds grootste Mondriaancollectie en leer aan de hand van 300 van zijn kunstwerken deze internationaal geroemde kunstenaar kennen. Stop in Leiden en Drachten voor een kennismaking met oprichter van Doesburg. Ontdek in Utrecht & Amersfoort hoe Gerrit Rietveld via meubels en interieurs de woonkamers van Nederland veranderde en waar Piet Mondriaan is geboren. Reis naar het Kröller-Müller museum in Ede-Otterlo voor een kennismaking met Helene Kröller-Müller‘s protegé Bart van der Leck. Ervaar in Eindhoven en omgeving hoe het gedachtegoed van De Stijl nog steeds de basis is van het werk van de hedendaagse designers. En vergeet vooral Winterswijk en veel plaatsen in Brabant niet waar het werk van deze en andere kunstenaars gelieerd aan de Stijl en Dutch design te zien is.

Lees verder

100 jaar De Stijl, 100 jaar innovatie

De Stijl is zonder twijfel de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de cultuur van de 20ste eeuw. Wat begon als de naam van een tijdschrift werd uiteindelijk een icoon van moderniteit over de hele wereld. In 2017 vieren we dat deze wereldberoemde avant-garde kunstbeweging precies honderd jaar geleden werd opgericht. Dé vraag die De Stijl stelde: hoe geef je de nieuwe samenleving vorm? Een betere, hoopvolle toekomst, geloof in de vooruitgang, optimisme én humor, dat was De Stijl. En dat zijn precies de thema’s waar het huidige Dutch Design – in binnen- en buitenland – nog steeds mee bezig is. Hella Jongerius, Maarten Baas en Piet Hein Eek zijn maar enkele van de Dutch Designers te vinden: in Leiden, Den Haag, Drachten, Eelde, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven, Bergeijk, Breda, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond, Oisterwijk, Winterswijk, Arnhem, Harderwijk en in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, 1917-2017: honderd jaar waarin Nederlanders de wereld (opnieuw) trachtten vorm te geven.

Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 daarom hét moment om Nederland te bezoeken. Mondriaan tot Dutch Design wordt gedurende heel 2017 gevierd met tal van grote en kleine tentoonstellingen op verschillende locaties in Nederland. Zo kunnen bezoekers in Den Haag in ’s werelds grootste Mondriaancollectie duiken en aan de hand van 300 van zijn kunstwerken deze internationaal geroemde kunstenaar leren kennen. In Leiden en Drachten kunnen bezoekers kennismaken met oprichter Van Doesburg. In Amersfoort kunnen bezoekers zien waar Piet Mondriaan is geboren, terwijl zij in Utrecht kunnen ontdekken hoe Gerrit Rietveld via meubels en interireurs de woonkamers van Nederland veranderde. Het Kröller-Müller museum in Otterlo mag natuurlijk niet ontbreken voor een kennismaking met Helene Kröller-Müller’s protegé Bart van der Leck. Bovendien kan men in Eindhoven en omgeving zien hoe het gedachtegoed van De Stijl nog steeds de basis is van het werk van de hedendaagse designers. Tot slot zijn er nog Winterswijk en veel plaatsen in Brabant waar het werk van deze en andere kunstenaars gelieerd aan de Stijl en Dutch design te bezoeken zijn. 

PR activiteiten

De internationale mediapitch voor Mondriaan tot Dutch Design werd al in 2015 gestart. In 2016 werd het themajaar officieel afgetrapt door middel van verschillende persbijeenkomsten in Londen en Berlijn (voorjaar) en vervolgens in München, Brussel, Keulen en Parijs (najaar). In januari 2017 stond het themajaar ook centraal tijdens de FITUR in Madrid. Deze lokale persconferenties hadden een tweeledig doel: het informeren van de aanwezige media over het themajaar én de werving voor de maar liefst zes te organiseren groepspersreizen in 2017. En het werkte: begin februari bezochten maar liefst 45 internationale journalisten Amersfoort en Den Haag tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Mondriaan en Bart van der Leck’ in het Gemeentemuseum.

Onder meer het grootste Vlaamse dagblad De Standaard, het Spaanse El Mundo en het vooraanstaande Franse kunstmagazine Télérama namen deel aan het eerste persprogramma dat NBTC samen met Amersfoort/Mondriaanhuis en Den Haag/Gemeentemuseum organiseerde. Het gezelschap kwam aan in Amersfoort, de stad waar Mondriaan geboren en getogen is en bezochten het gerenoveerde Mondriaanhuis en locaties die voor Mondriaan als inspiratie hebben gediend, waarna zij naar Den Haag reisden om de tweede dag in het Gemeentemuseum de perspreview van de tentoonstelling over Mondriaan en Bart van der Leck bij te wonen.

Naast internationale persbezoeken in groepsverband stimuleren we vooral ook individuele, op maat gemaakte programma’s voor journalisten. Diverse media zijn de komende maanden in ons land om kennis te maken met Mondriaan tot Dutch Design op verschillende locaties in Nederland. Overal werken persvoorlichters met man en macht aan interessante itineraries voor journalisten.

Groepspersreizen

De eerstvolgende groepspersreizen staan al in de steigers. Op 2 en 3 maart bezochten ruim 20 journalisten uit Europa en Noord-America Utrecht en Amersfoort voor een programma gefocust op ontwerper Gerrit Rietveld waarbij de perspreview van tentoonstelling ‘Rietveld’s Masterpiece’ in het Centraal Museum het belangrijkste ingrediënt vormt. Lees hier meer over deze persreis. Eind maart staat de derde groepspersreis compleet in het teken van Dutch Design. Journalisten bezoeken dan in Brabant de STRP Biënnale, het Van Abbe museum en ook MU en Atelier Piet Hein Eek.

Verderop in 2017, in mei, juni en september vinden meer MTDD groepspersreizen plaats naar onder andere het Kröller-Müller Museum, Drachten, Leiden, Den Haag en Utrecht.

Citydressing

In verschillende steden in Nederland worden gebouwen gehuld in Mondriaankleuren. Het Gemeentemuseum en de gemeente Den Haag gaven hiervoor de voorzet. In samenwerking met een aantal citydressers werken zij aan een ontwerp om de stad om te toveren tot een groot Mondriaanschilderij.

De eerste resultaten vormen de beste indicatie dat het themajaar 2017 in een flow zit. NBTC verzamelt alle internationale publicaties. Hier vindt u een overzicht. Op dit moment worden er bijna dagelijks nieuwe artikelen aan toegevoegd!

Samenwerkende partners

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Toerisme Gelderland en Museum Drachten. Deelnemende musea zijn Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Museum de Lakenhal Leiden, Museum Drachten, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Villa Mondriaan in Winterswijk, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, Paviljoen Gerrit Rietveld De Zonnehof in Amersfoort, Dutch Design Week in Eindhoven, Design Academy Eindhoven, TextielMuseum Tilburg, Gemeentemuseum Helmond, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Stedelijk Museum Breda.

Citydressing in Den Haag

Bekijk deze video.

Mondriaan tot Dutch Design

Ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design heeft NBTC een commerciële bijlage in het NRC Handelsblad van 21 januari 2017 geplaatst. Lees hier de bijlage over 100 jaar De Stijl, 100 jaar innovatie.

Lees verder

Programmering

Bekijk hier de hele programmering van het Mondriaan tot Dutch Design-jaar.

Lees verder