Liberation Route

De Tweede Wereldoorlog heeft een belangrijke plek in de Europese én Nederlandse geschiedenis. Via de Liberation Route ontdekt en ervaart de internationale bezoeker zelf de weg die de geallieerden in de laatste fase van de oorlog aflegden. Het is een internationale herdenkingsroute waarin Nederland een belangrijke plek inneemt.

  • Treed in de voetsporen van de geallieerden met de Liberation Route
  • Toeristen met interesse in geschiedenis komen in Nederland goed aan hun trekken
  • Geschiedenis wordt een belevenis.

Van Zuid-Engeland naar Gdańsk

De opmars van de geallieerden doorkruiste in 1944 en 1945 verschillende Europese regio's. De Liberation Route verbindt deze met elkaar. De route loopt van Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië en via de Belgische Ardennen naar Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. Het eindpunt is de Poolse stad Gdańsk.

Wie organiseert de Liberation Route?

Nederland staat centraal in de Liberation Route. Niet alleen door wat er gebeurde aan het einde van de oorlog, maar ook doordat de Stichting Liberation Route Europe de route heeft ontwikkeltd De stichting zorgt daarnaast voor de coördinatie van een reeks activiteiten rond de thema’s bevrijding en vrijheid. De festiviteiten in het kader van zeventig jaar Operation Market Garden zijn hier bijvoorbeeld onderdeel van.

Themajaar: 75 jaar vrijheid – Europe Remembers

In 2020 vieren we dat we 75 jaar in vrijheid leven. Het thema van het bijbehorende Nationale Programma is Vrijheid verbindt. Zowel in 2019 als 2020 zal een groot aantal activiteiten plaatsvinden, aansprekend voor een breed palet aan doelgroepen. Het uitgangspunt is een divers programma rondom het thema vrijheid, waarin verleden, heden en toekomst een plek krijgen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Max Schreuder