Hanzesteden

De Hanzestedenlijn verbindt negen Hanzesteden aan het water in Overijssel en Gelderland te weten: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Deze Hanzesteden hebben de gezamenlijke ambitie om de negen steden als aantrekkelijke bestemming neer te zetten voor internationale bezoekers.

Waar staat Hanze voor?

Hanzesteden zijn in de middeleeuwen ontstaan uit de behoefte om de binnenlandse handel te beschermen en uit te breiden. Verschillende Europese handelssteden zochten via een verbond steun bij elkaar. De Hanzesteden vormen vandaag de dag door hun authentieke karakter en hun (culturele) historie een aantrekkelijke en onderscheidende bestemming in Oost-Nederland.

Het Hanzeverbond begon in Duitsland, maar werd uitgebreid met onder meer Zweedse, Vlaamse en Engelse steden. Ook Nederlandse steden sloten zich aan. Met name Deventer en Kampen groeiden uit tot machtige Hanzesteden, in een tijd dat bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam nog weinig voorstelden.

Culturele identiteit

De Hanze is belangrijk voor de culturele identiteit van Europa. Niet voor niets werd de route benoemd tot één van de 33 Culturele Routes van Europa. Bezoekers én potentiële bezoekers associëren de Hanzesteden met cultuurhistorie en handelshistorie, deze historie is nog altijd zichtbaar en voelbaar. Door hun unieke karakter, dynamiek en historie vormen de Hanzesteden een onderscheidend product in Oost-Nederland.

Verbonden via water

De Hanzesteden in Overijssel en Gelderland worden via rivier de IJssel en zijn randmeren met elkaar verbonden. De combinatie van water en cultuurhistorie wordt door internationale bezoekers gezien als een uniek, en daarmee buitengewoon aantrekkelijk Nederlands element. Voor de Hanzesteden ligt hier dan ook een grote kans: het ontsluiten van de steden via een verbinding over water.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Jacqueline Lijs, via jlijs@holland.com.