Zakelijk verblijf

Hoeveel buitenlandse zakenreizigers komen er jaarlijks naar Nederland? Wat leveren al deze zakelijke bijeenkomsten op? Lees hier meer over zakenreizen in Nederland.

In 2017 bezochten bijna 18 miljoen buitenlandse bezoekers Nederland. Ongeveer een kwart van deze bezoekers (circa 4,6 miljoen zakenreizigers) kwam voor een zakelijk bezoek naar Nederland. De meeste zakelijke bezoekers komen uit het Verenigd Koninkrijk (circa 798.000), Verenigde Staten (circa 534.000) en Duitsland (circa 493.000). Binnen het zakelijk reisverkeer wordt onderscheid gemaakt tussen individueel en georganiseerd zakelijk bezoek. Van alle zakenreizigers komt bijna drie kwart met een individuele zakelijke reden (circa 3,3 miljoen zakenreizigers), zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van werkzaamheden of een bezoek aan een hoofdkantoor. De overige zakenreizigers (ruim 1.2 miljoen) komen voor een georganiseerd zakelijk bezoek naar Nederland, dat wordt aan geduid met de term MICE (Meetings, Incentives, Conventions en Exhibitions). Deze reizigers bezoeken Nederland voor een meeting, incentive, congres of beurs.

Onderzoek economische impact van meerdaagse (inter)nationale zakelijke bijeenkomsten in Nederland

Om het belang van de zakelijke markt in kaart te brengen is in 2016 een onderzoek uitgevoerd naar de economische impact van meerdaagse georganiseerde zakelijke bijeenkomsten in Nederland. Het gaat hierbij om meerdaagse zakenreizen van Nederlanders en buitenlandse zakenreizigers in Nederland.

In Nederland worden ruim 2,3 miljoen meerdaagse georganiseerde (MICE) zakenreizen ondernomen die zorgen voor circa 5,1 miljoen overnachtingen. De omzet van meerdaagse zakelijker bijeenkomsten wordt geraamd op ruim 2,3 miljard euro. Een belangrijk deel hiervan wordt gegenereerd door internationale bezoekers (54%), dit komt overeen met circa 1,3 miljard euro. Deze zakenreizen dragen substantieel bij aan de werkgelegenheid in Nederland. In totaal zorgt de markt voor ruim 55.000 banen in Nederland.

Het onderzoek naar de economische impact is uitgevoerd door Ecorys in samenwerking met CLC-VECTA, MPI Foundation en Voorfinancierings en Garantiefonds.

De resultaten van het onderzoek en meer informatie over de zakelijke markt zijn gebundeld in een e-magazine. Dit e-magazine vindt u hiernaast.