Binnenlands toerisme

Nederland is niet alleen een bestemming voor internationale gasten. Ook de Nederlander zelf onderneemt graag een vakantie of dagje uit in eigen land.

Lekker weg in eigen land

Nederlanders ondernamen in 2016 in totaal 35,5 miljoen vakanties. Zo’n 17,6 miljoen hiervan werden doorgebracht in eigen land. Dat is een stijging van 3% vergeleken met 2015.

Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen met 2,1 miljoen vakanties de populairste vakantieregio in eigen land. De Groningse, Friese en Drentse zandgronden volgen met 1,9 miljoen vakanties op de tweede plaats. Het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen daalde (-5%), terwijl de Groningse, Friese en Drentse zandgronden een flinke plus lieten zien (+14%).

In een joint venture tussen NBTC Holland Marketing en marktonderzoekbureau Kantar TNS voert NBTC regelmatig onderzoek uit naar de Nederlandse vakantie-, vrijetijds- en zakenreismarkt. Voor meer specifieke informatie over de ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt, verwijzen wij door naar de website van NBTC-NIPO Research.