Binnenlands toerisme

Nederland is niet alleen een bestemming voor internationale gasten. Ook de Nederlander zelf onderneemt graag een vakantie of dagje uit in eigen land.

Lekker weg in eigen land

Nederlanders ondernamen in 2017 in totaal 36,7 miljoen vakanties. Zo’n 17,6 miljoen hiervan werden doorgebracht in eigen land. Dat is vergelijkbaar aan 2016.

Groei was er voor de korte vakanties (+2%), de lange vakanties lieten daarentegen een daling zien (-7%). Redenen hiervoor zijn onder andere de gunstige economische omstandigheden (stimuleert vooral vraag naar buitenlandse vakanties) en het matige zomerweer van afgelopen jaar. De Veluwe was het afgelopen jaar het meest in trek in eigen land. Daarmee was de Veluwe voor het eerst populairder dan de Noordzeebadplaatsen, die vele jaren de ranglijst van populaire binnenlandse vakantieregio’s aanvoerden. In een joint venture tussen NBTC Holland Marketing en marktonderzoekbureau Kantar TNS voert NBTC regelmatig onderzoek uit naar de Nederlandse vakantie-, vrijetijds- en zakenreismarkt. Voor meer specifieke informatie over de ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt, verwijzen wij door naar de website van NBTC-NIPO Research.