Update Brexit voor toeristisch Nederland

2 april 2019

Momenteel bestaat er nog steeds grote onzekerheid rondom Brexit. Wat betekent het voor het inkomend toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk als het niet tot een Brexit-deal komt?

Onlangs presenteerde ING de waarde van de Nederlandse uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Uit het rapport blijkt dat de toeristische sector nu al 65 miljoen misloopt door Brexit. Sandra Ishmael, Country Manager Verenigd Koninkrijk NBTC, ziet dit wat genuanceerder: “De onzekerheid rondom Brexit heeft ongetwijfeld enige invloed op het toerisme van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Zo bezochten afgelopen jaar 2,2 miljoen Britten Nederland, 1 procent minder ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling kan te maken hebben met ontwikkelingen rondom Brexit, maar er liggen ook twee andere factoren aan ten grondslag. Enerzijds heeft de warme zomer er toe geleid dat meer Britten, net als Nederlanders, een vakantie in eigen land ondernamen. Anderzijds was er geen sprake van economische groei.”

Ishmael vervolgt: “Wel blijft er onzekerheid over de gevolgen van Brexit op de bereidheid van Britten om te reizen. Mochten wij nieuwe informatie hebben, laten we het u weten. Ik adviseer u om de website www.gov.uk in de gaten te houden. Dé officiële website van de regering die inspeelt op de gevolgen van (no-deal) Brexit. Daarnaast geeft de website www.abta.com specifiek advies over het reisverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk.”