Update Brexit voor Nederlands toerisme

23 januari 2019

Premier May heeft in het Britse Lagerhuis tot op heden geen steun gekregen voor haar Brexit-deal met de EU. Momenteel wordt er hard aan een alternatief gewerkt dat wel steun van de meerderheid in het parlement krijgt en waarmee vervolgens ook de 27 regeringsleiders van de EU-landen akkoord gaan. Kortom, voorlopig blijft de onzekerheid voortbestaan en is de kans op een no-deal Brexit groot. Wat betekent het voor het inkomend toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk als het niet tot een Brexit-deal komt?

Belang inkomend toerisme vanuit Verenigd Koninkrijk

Sandra Ishmael, Vestigingsmanager Verenigd Koninkrijk NBTC Holland Marketing: “Uit de voorlopige cijfers van 2018 blijkt dat Nederland afgelopen jaar 2,2 miljoen bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk heeft ontvangen, goed voor 11,6% van het totaal aantal bezoekers aan Nederland. Hiermee staat het Verenigd Koninkrijk nog steeds op de derde plaats in de top 3. Duitsland voert de lijst aan met bijna 5,8 miljoen bezoekers, gevolgd door België met bijna 2,5 miljoen bezoekers. De Britten gaven 1,48 miljard euro uit aan hun bezoek aan Nederland. De verwachting voor nu is dat in 2019 het aantal Britten die Nederland bezoekt stabiel blijft. Door de onzekerheid rondom Brexit zijn we echter voorzichtig in onze voorspellingen.”

Ishmael vervolgt: “De vraag is in hoeverre er wel of geen harde grenzen voor de Britten in Europa komen en in hoeverre ze meer belemmeringen gaan ervaren tijdens hun reis naar Nederland. Afhankelijk daarvan zullen ze mogelijk een weekendje weg of korte vakantie in eigen land gaan ondernemen in plaats van een kort tripje naar een Europese bestemming.” Om continu op de hoogte te blijven van de gevolgen van Brexit, adviseert Sandra Ishmael om de website www.gov.uk in de gaten te houden. Dit is de officiële website van de regering die inspeelt op de gevolgen van (no-deal) Brexit. Daarnaast geeft de website www.abta.com specifiek advies over het reisverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk. 

NBTC houdt u op de hoogte over de gevolgen voor het inkomend toerisme zodra er meer duidelijkheid is. Heeft u toch specifieke vragen, neem dan contact op met Sandra Ishmael via: sishmael@holland.com of +4477 89863783.