Statement

Reactie NBTC t.a.v. advies Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Vrijdag 6 september heeft de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) haar advies ‘Waardevol Toerisme: onze leefomgeving verdient het’ gepubliceerd. In dit advies richt de raad zich op de vraag hoe kan worden gestuurd op een gebalanceerde groei van het inkomende en binnenlandse toerisme in Nederland, waarbij de economie, de samenleving en de leefomgeving met elkaar in samenhang worden bekeken.

Conclusies & aanbevelingen

De raad onderstreept niet alleen de economische meerwaarde van toerisme, maar ook haar grote maatschappelijke bijdrage in de vorm van onder meer voorzieningen en infrastructuur. De raad concludeert in het advies dat de aandacht voor toerisme in het beleid van gemeenten, provincies en de rijksoverheid onvoldoende is om de groei van toerisme in ons land in de toekomst in goede banen te leiden en dat een perspectiefwisseling in het beleid noodzakelijk is. Uit het rapport komt ook het beeld naar voren van een versnipperde sector met een lage organisatiegraad en wordt opgemerkt dat momenteel onvoldoende wordt voorzien in de groeiende en veranderende kennisbehoefte van de sector.

Reactie NBTC

NBTC herkent en ondersteunt de belangrijkste conclusies en aanbevelingen die de raad doet in het rapport. Deze sluiten voor het grootste deel ook aan op de huidige aanpak van NBTC met betrekking tot de landelijke visie Perspectief 2030. Zo ondersteunt NBTC van harte de oproep tot structurele regionale afstemming, interdepartementale regie en meer kennisopbouw en -deling. Ook de aanbeveling van de raad om binnen twee jaar voor alle regio’s in Nederland een toeristische strategie op te stellen juicht NBTC toe. Op een aantal plekken in ons land wordt hier inmiddels vanuit Perspectief 2030 inhoud aan gegeven. Ook uit NBTC de wens om in lijn met het advies in te zetten op structureel interprovinciaal en intergemeentelijk overleg over toerisme. Tot slot ondersteunt NBTC de conclusie dat er extra beleidscapaciteit en investeringsbereidheid nodig is om de negatieve gevolgen van toerisme te kunnen beperken en nieuwe kansen te verzilveren. Alleen dan kan effectief gebruik worden gemaakt van de instrumenten die de raad middels een menukaart presenteert. Het versterken en versnellen van beleid en actie is noodzakelijk in een dynamische en snel veranderende externe omgeving.

Wat doet NBTC?

NBTC levert een bijdrage aan de noodzakelijke regie en coördinatie via een verbindende rol tussen markt en overheid op basis van Perspectief 2030. Daarnaast pakt NBTC specifiek de handschoen op waar het gaat om centrale kennisopbouw en kennisdeling in de vorm van de Landelijke Data Alliantie. Binnen deze alliantie zijn inmiddels de eerste stappen gezet om samen met Rijk, provincies, destinatiemarketing organisaties, CBS, CELTH en andere kennisinstellingen aan goede en betrouwbare data te werken, waarmee kan worden voorzien in de kennisbehoefte van de sector  ten behoeve van beleidsmakers en de concurrentiekracht van ondernemers.

Wat hebben we daarvoor nodig?

NBTC is van mening dat de huidige financiële kaders en de beschikbare beleidsprioriteit en -capaciteit onvoldoende bij kunnen dragen aan de noodzakelijke balans tussen de positieve effecten van toerisme en de nadelige gevolgen voor de leefomgeving. NBTC blijft zich hier in haar contact  met rijksoverheid, regionale overheden en sector hard voor maken. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat toerisme haar economisch potentieel blijft benutten en tegelijkertijd kan bijdragen aan het welzijn van elke Nederlander. Dit lukt alleen als we gezamenlijk, met centrale coördinatie en regie en op basis van de juiste kennis en inzichten, werken aan een integrale ontwikkeling van een vitale bestemming Nederland.